alex_shutyuk (alex_shutyuk) wrote,
alex_shutyuk
alex_shutyuk

Еволюція


У Львові є житловий комплекс, який цікавий тим, що поступово будується одним забудовником вже майже 10 років і кожна нова черга еволюціонує відносно попередньої, завдяки чому цікаво спостерігати, як змінюються підходи. Початково я очікував, щонайновіші будинки будуть за всіма параметрами кращими, за найстаріший, але все виявилося трохи не так однозначно. Але про все за порядком.

2. Він знаходиться фактично на межі міста у Сихівському районі.


3. Колись на цій території були промислові споруди, али у середині 2000-х їх розібрали та розпочали будівництво. Ця територія є помітно ізольованою від міста - до найближчої вулиці, якою ходить громадський транспорт  - Зеленої - треба йти 600-700 метрів.


4. Вигляд позначеної на попередньому фото дороги чудово пасує для ФБ-спільноти "Естетика єбєнєй". Не дивно, що пішки тут ходять дуже мало - більшість намагається вибиратися машинами.


5. Так втглядам план забудови району 10-річної давності. Спочатку планували забудувати всю територію однотипними будинками з церквою та супермаркетом в комплекиі і в результаті мав вийти такий типовий спальник.


6. Так виглядав хід будівництва першого будинку. Під час кризи 2008 року був напружений момент, коли роботи зупинилися і покупці квартир занервували, але до початку 2011 року П-подібний будинок таки добудували. Після цього забудовник на деякий час взяв паузу і наступні будинки почав будувати вже за іншими проектами, вирішивши не клонувати перший будинок.


7. На цьому давайте завершимо екскурс в історію та пройдемося поміж будинками. У фасаді першого будинку відчувається режим жорсткої економії.


8.


9. Внутрішнє подвір'я. Кидаєтья в очі, що на всіх балконах збереглося оригінальне огородження з фарбованого профнастилу. Знайомий, що купив у цьому будинку квартиру, розказував, що місцеве ОСББ категорично забороняє його знімати, тому всі, хто хочуть склити балкони, роблять цегляний підмурівок позаду цього огородження.


10. Тут навіть є підземний паркінг, ємності якого, щоправда, на таку кількість квартир явно не вистачає. Ну і до того ж накриті полікарбонатом заїзди з'їдають чималу площу подвір'я, яку можна було би використати значно ефективніше та приємніше для мешканців.


11. В глибині подвір'я знайшлося місце для дитячого майданчика. По газонах ходити заборонено - вони для естетики.


12.


13. Щоби потрапити на дитмайданчик, потрібно перетинати автомобільний проїзд та ряди припаркованих машин.


14.


15. Входи до будинку помітно вищі рівня тротуару, через що перед ними утворилися сходи з немаленькими пандусами.


16. Інтер'єр під'їзду аскетичний.


17. Приємно, що на першому поверсі передбачили комерційні приміщення.


18. Самі магазини виглядають трохи колгоспно, але головне, що в принциипі є місце, де можна облаштувати магазин, кафешку, перукарню чи стоматологічний кабінет.


19. Сміттєві баки.


20. Будинки другого покоління виглядають вже так.


21. Входи в будинок зробили в рівень (чи майже в рівень) з тротуаром. Вхідні двері вже не глухі металеві, а зі склом.


22. Значно більше уваги приділили облаштуванню території довкола будинку - тут вже є вуличні меблі та більш якісне озеленення.


23.


24.


25. Під'їзд зсередини. Тут у кадр потрапили сходи, але з іншого боку велопаркінгу є пологий підйом, яким також можна дістатися до ліфта.


26. Сходова.


27.


28. Припіднятий перехід через проїзд між будинками.


29. Балкони є і їх склять, але скління всюди виглядає підозріло однаково. Схоже, що забудовнику якимось чином вдалося взяти цей процес під контроль.


30. Вуличне озеленення з колоновидних дубів. Дуже дивує, що на відміну від першої черги, в будинках другої взагалі не видно комерційних приміщень на перших поверхах.


31. Тут тільки входи до під'їздів та вікна квартир.


32. Тут на дальньому плані вже видно будинок з найновішої третьої черги, проект якого розробляла київська студія Архіматика.


33. Тут можна бачити навіть таку буржуйську штуку, як індивідуальна тераса на першому поверсі. До речі, новіші будинки мають вихід з під'їзду на дві сторони. З одного боку на проїзд з машинами (попереднє фото), а з іншого у внутрішнє пішохідне подвір'я.


34. Так-так, простір між цими будинками задумано повністю пішохідним.


35. Тут вже можна спокійно гуляти з дітьми, не обтираючи борта машин.


36. На моїх фотографіях все завалено снігом і мало що видно, а без снігу мощення в процесі облаштування виглядало так (фото звідси)


37. Проект подвір'я розробила студія ландшафтної архітектури Максима Коцюби.


38. Вид згори.


39. І ось ми добралися до будинку з найновішої третьої черги, який нещодавно потрапив до Топ-10 нашого голосування. Наступні будинки мають бути в такому ж стилі, але поки готоввий тільки цей. На фоні першого будинку від виглядає прибульцем з іншої реальності, але чи так само добре все виглядатиме, якщо підійти ближче?


40. Фасад детальніше.


41. Тут також немає комерційних приміщень з активними фасадами на першому поверсі.


42. Можливо, щось подібне з'явиться у наступному будинку, який ще будується? Високі вікна на першому поверсі ніби натякають на це.


43. Судячи з візуалізації, так і задумано.


44. Так виглядає новіший план забудови.


45. Неподалік готують покриття зеленої парковки.


46. А ось це теж дивно. Це ж вхід до будинку. Навіщо знову стільки сходинок? У попередній черзі вже ж зробили вхід в нуль. Можливо вхід без сходів десь поряд чи з протилежного боку?


47. По сусідству знайшлися ось такі двері, але вони виявилися входом до іншого під'їзду.


48. Всередині під'їзд виглядає ось так. Ці шестикутники на стіні на дотик схожі на гіпс чи кераміку. Виглядає якось занадто тендітно, як на під'їзд житлового будинку.


49. Стеля. Виглядає ніби ефектність взяла гору над практичністю.


50.


51.


52.


53. До речі, в під'їзда зі сходами з протилежного боку виявилися також сходи, що залишило повністю відкритим питання доступності. Навіть якщо тут з'явиться пандус, то у для людини у інвалідному візку він стане великою проблемою. Чому так вийшло і у чому задум? Незрозуміло.


54. Ось така картина виходить. Загалом у багатьох моментах є помітний прогрес. Архітектура стала значно цікавішою та сучаснішою, пішохідне подвір'я зь увагою до деталей та озеленення - плюсів чимало. Але при цьому слабке транспортне сполучення, дивне ставлення до доступності для маломобільних, брак комерційних площ при такій віддаленості від решти міста і ще деякі дрібніші моменти. Хоча може то я вже придираюся. А як вам?


Дивіться також:

Новобудова глядацьких симпатій-2016: підсумки голосування


Прогулянка Львовом №30


Прогулянка сучасним районом Стокгольма


Прогулянка сучасним районом Стокгольма (ч. 3. Стадсхаген)




Tags: архітектура, будівництво, львів
Subscribe
Buy for 30 tokens
Buy promo for minimal price.
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

  • 61 comments